Pladecover til Beefeaters første LP

Om Beefeaters

 

Beefeaters nævnes ofte i 1960’ernes danske rockhistorie, men deres historie er aldrig blevet fortalt i sin helhed. Denne blog vil være et værktøj for indsamlingen af en bog, der vil forsøge at fortælle historien om Beefeaters i sin helhed – fra dannelsen i slutningen af 1963 til den langsomme opløsning ca. 1971/1972.

Beefeaters var et af mange musikgrupper i Danmark i 1960’erne, men adskilte sig fra så mange andre ved at være meget dygtige og visionære for deres tid. Bandet blev dannet af to bassister – Lars Koefoed fra The Cliffters og Søren Seirup.

det første beefeaters fra Danmarks Rockmuseums arkiv
Side fra Lars Koefoeds scrapbog

De første år var meget turbulente og det eneste oprindelige medlem var til sidst Søren Seirup. Han er en af tidens mest særegne musikere, med visioner som var meget interessante for tiden.Visioner om at rockmusikken skulle blive bedre og vildere. Der skulle hentes inspiration fra kilderne – fra blues og især jazzmusikken.

forside på fanblad for Beefeaters
Forside fra at af Beefeaters fanblade

Bevidstheden skulle udvides med hash og inspirationen skulle flyde frit. Seirup hentede inspiration og dyrkede en vision på samme måde som f.eks. Syd Barrett fra Pink Floyd i England og Marty Balin I San Francisco, da han dannede Jefferson Airplane. Begge udenlandske bands, der kom til at danne spydspids for den psykedeliske musik i sluttresserne. På samme måde blev Beefeaters i Danmark et af de første og førende Beat-bands. Ikke ved efterligning af udlandet (Beefeaters er faktisk lidt tidligere på den på nogle områder end de nævnte udenlandske bands), men ved fælles inspiration. Tilfældet ville, at Beefeaters optrådte sammen med både Jefferson Airplane og Pink Floyd, og at deres fælles projekter krydsede hinanden i det psykedeliske lys, som blev en hovedingrediens i datidens psykedeliske musik. Jeg har skrevet en artikel om det, som du kan læse HER.

Seirup forlod bandet i 1966, men bandet fortsatte efter de retninger Seirup havde anvist. Beefeaters fortsatte med en ny sanger, som i dag står som en af Danmarks bedste bluesstemmer og guitarist: Peter Thorup og det er nok den mest kendte version af Beefeaters.
Med den konstellation var de det første danske beatband, der udgave en hel LP, og i foråret 1967 udnævnte pressen dem til at være Danmarks første psykedeliske band.

artikel fra avis om Beefeaters som psykedelisk gruppe
Avisartikel fra foråret 1967

De indspillede sammen med Poul Dissing et af de mere eksperimenterende plader i tiden, LP’en Dissing eller Nøgne Øjne, som den ofte kaldes.

Poul Dissing sammen med Beefeaters 15. august 1967
Da de var så dygtige, blev de ofte valgt som opvarmning og backingbands til mange af tidens store kunstnere. En af dem var Alexis Korner, som tog Peter Thorup med sig til England, hvor han fik en kort men intens international karriere.

Alexis Korner og Peter Thorup live
Alexis Korner og Peter Thorup i en fjernsynsoptræden.

Desuden har historien om Beefeaters en interessant musikhistorisk interesse. De var uanset konstellation forud for tiden i deres visioner om musikken og det kunstneriske udtryk. Mange tror de efterlignede udenlandske kunstnere, men i virkeligheden var Beefeaters’ ideer samtidige og nogle gange forud for udenlandske kolleger.
Man kan læse mere om Beefeaters på organist Morten Kjerumgaards hjemmeside beefeaters.dk.

4 thoughts on “Om Beefeaters”

  1. Jeg er spændt på at høre nærmere om dette projekt, da jeg er/var Peters fætter, og meget ofte har deltaget i diverse sesssions med Beafeaters.

  2. En dejlig nyhed, og jeg vil glæde mig til bogen om et fantastisk band jeg har hørt mange gange i 60’erne, når de besøgte Århus.
    Godt initiativ og super endelig at få udgivet en bog om Beefeaters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *